Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Postní duchovní obnova Tammím 5. – 7. 3. 2010 aneb víkendový nálet zatoulaných

8. 3. 2010 20:58

 

Postní duchovní obnova Tammím 5. – 7. 3. 2010

aneb víkendový nálet zatoulaných ovcí z celé ČR na pražský arcibiskupský seminář!

Obraz, který provázel celé naše setkání...

 

Je pátek 5. března a já s kamarádem jedu ve vlaku ČD, obličej přilepený na skle a v hlavě mi běhají myšlenky co asi v semináři prožiju? Těším se, že poznám nové přátele z řad bohoslovců i nebohoslovců, poprvé v životě budu přespávat v semináři, těším se na výbornou kuchyni o které jsem už hodně slyšel;), ale hlavně na to, že se zastavím a celý víkend věnuji Pánu a On třeba něco věnuje mně… Spíš věřím, že On ve své lásce a dobrotě mi toho věnuje zase tolik, že si domu povezu krosny dvě a to slibuji, že v seminárním inventáři zůstane vše ;)!

Kříž v seminární kapli

 

Běhající kolárek

Jsem moc rád, že konečně na tuto obnovu jedu a hodně tomu pomohlo to, že je to i pro kluky, kteří nepřemýšlejí o kněžství, a tak vím, že se nás tam sejde sedm z našeho jilemnického vikariátu, za což jsem moc vděčný a jsem rád, že tam budu mít přátele. Cestu mám zpříjemněnou tím, že se mnou jede můj věrný kamarád, kterého ve vlaku využívám ku pomoci při zpracování dotazníků k mé diplomové práci. Dotazníky zarovnáváme celý vlak ;).

A už jsme v semináři, místo obvyklých 20 bohoslovců se nás po chodbách hemží něco kolem 80 pánů – to je nezvyk, setkání bez dívek ;). Už i vidím „běhající kolárek“, aneb Tomáše van Zavřela, bohoslovce 5. ročníku, který je hlavním organizátorem této skvělé akce. Úvod je zcela duchovní, aneb „Nejen chlebem živ je člověk.“ Setkáváme se v refektáři = v jídelně, kde si pochutnáváme na výborném „smažáku“. Následují informace, modlitby a rozřazení a setkání po skupinkách, které jsou rozdělené podle věku. Podle očekávání jsem byl zařazený do skupinky pro nejstarší aneb důchodci za životní jistoty! Zde nám dva bohoslovci vydávají své svědectví o jejich rozhodnutí jít za Kristem v kněžství. Honza, kterému je 44 let, byl zástupcem velitele na policejní stanici a mohl být brzy ještě povýšen, ale volání Pána, kterého poznal nedávno, bylo silnější.

Kaple v arcibiskupském paláci

Červený až po uši

A už tu máme sobotu a na co se v ní můžeme těšit? Jsme zde na duchovní obnově, tak především pořádnej „nášup“ duchovna ve formě modlitby společné, soukromé, adorace, mše svatá, zamyšlení nad Písmem apod. Mezi 11-13 hodinou si můžeme vybrat jestli čas strávíme prohlídkou arcibiskupského paláce, nebo je možno se protáhnout při fotbálku, či se jít pomodlit na Strahov křížovou cestu. Také se na nás směje bohoslovec Fanda Žák a jeho společenské hry.

Já jsem měl to štěstí a nacpal jsem se mezi prvních dvacet zájemců na prohlídku arcibiskupského paláce, a tak jsem se mohl zúčastnit této unikátní možnosti. (V kapli jsem si „omylem“ sedl na místo, kde se modlívá kardinál Vlk. Když jsem se to dozvěděl, tak jsem hned zčervenal ;).

V tomto sále obědoval Svatý otec s biskupy v září. Na zdi pražští arcibiskupové. (Kordač - nechal vystavět v roce 1927 luxusní seminář, Kolowrat, Beran, Tomášek, Chlumčanský apod.)

Statečný muž je zranitelný!

Odpoledne nás čekají velice zajímavé tematické dílny (Mají policisté nesmrtelnou duši? aneb policista rychlého nasazení v semináři vypráví o tom jaké to je být křesťanem v takovéto jednotce. Je zde také možnost najít novou formu modlitby s Písmem svatým, či obdivovat příběh mučedníka komunistického režimu P. Toufara z Číhoště. Statečný muž je zranitelný!, tvrdí Jožka Gumenický ve své skupince, kde se zamýšlí nad zranitelností muže v pohledu mužské spirituality, Fanda Žák nabízí pouť do Santiaga de Compostely, jelikož je na to jenom hodina a půl, tak prý raději jenom na virtuální, opravdová se za tento čas překvapivě nedá stihnout. A jaký je pohled církevních dokumentů na rodinu a manželství? Další zajímavá skupina a já nevím co si mám vybrat… Asi tohle, nebo tohle možná pro můj život bude příhodnější? A hele, ona je zde ještě jedna skupinka s tímto „tajuplným“ názvem: Chceš si na jaře podat přihlášku do semináře? Moje odpověď zní: „Já jsem ji už podal, ale asi je to moje povinnost tuto skupinku navštívit ;).“ A hádejte co první udělal pan rektor, když začala tato skupinka? Vytáhl kartu bohoslovce a my se mu tak pěkně upsali ;).

 

Památná to fotka. "Blázni" z královéhradecké diecéze, kteří se snad sejdou v jednom ročníku.

Zleva: Vojta Novotný a Petr Soukal - oba z Chrudimi, Jenda Lukeš z Peřimova u Jilemnice, Honza Kafka z Červeného Kostelce a Petr Zadina z Rozsochatce u Chotěboře.

Říše snů?

Zdá se mi, že jsem v říši snů… Bohužel se nesetkávám s mnoha věřícími kluky, kteří by nějak víc hluboce prožívali svoji víru a zde jich mám hned skoro sto… O tom, že se někdo chce podat přihlášku do semináře čtu jenom v té nejodvážnější sci-fi literatuře a teď je nás u pana rektora SEDM!!! statečných mužů, kteří možná dostávají veliký dar povolání a že nás tam stojí pět z hradecké diecéze, tak na to mi musí podávat už pan rektor Mons. ThLic. Artur Matuszek židli, protože to už bych neustál ;)! Bohu díky. Prý už pan biskup Baxant hlásil další dva z litoměřické diecéze, já vím také o jednom z českobudějovické diecéze, takže do konviktu by nás mohlo jít deset a více „kusů“ jenom z českých diecézí. Bohu díky!

Celou dobu setkání jsme mohli využít k duchovním rozhovorům a ke svátosti smíření a tak tomu nebylo jinak ani tento den. Večerní mši svatou sloužil pomocný biskup pražský Mons. Karel Herbst a také následovala velice krásná beseda, kde snad každého svými vtipnými argumenty pan biskup rozesmál. „Otče biskupe, jaké jídlo máte rád?“ „… no když na arcibiskupství uvaří něco co vypadá, že by mohlo být k jídlu, tak jdu tam. Jinak si vařím sám a moje pravidlo je, že to musí být uvařené do 20 minut. Takže rád jím brambory na loupačku. To je panečku dobrota!“

Od 24 hodin byla modlitební vigilie z 3. neděle postní. Mnohým z nás se líbil zpívaný breviář. Viděli jsme a slyšeli často něco nového jak je možné se v církvi také modlit.

Mons. Karel Herbst při mši svaté.

 

Pochopíme někdy Boží spravedlnost?

Neděle směřovala k vyvrcholení našeho setkání, k oslavě zmrtvýchvstání Páně, které jsme si připomněli při slavné nedělní mši svaté, kdy mj. při svém kázání pan rektor zmínil jak bychom se měli zaměřit na to, jestli využíváme čas, který zde na zemi od Pána Boha máme.

Celé setkání se také „točilo“ kolem ztracené ovce z které má pastýř, když ji najde, větší radost než z těch 99. Spirituál P. Zdeněk Wasserbauer nám to připomněl po celou dobu setkání krásným obrazem v kapli a svým zamyšlením v sobotu dopoledne, kdy tři verše z Lukášova evangelia rozebíral více jak hodinu a nuda to v žádném případě nebyla! (Lk 15, 1-7)

V sobotu se zase pan biskup Herbst zmínil ve své promluvě o velice zajímavém tématu a to o Boží spravedlnosti, kterou často nechápeme a možná nikdy nepochopíme. Připomněl příběh o dělnících, kdy každý dostal denár. Denár dostal ten, kdo dělal možná několik málo minut, hodin, ale i ten, který se potil od východu slunce až po jeho západ.

 

Toto setkání bych doporučoval každému klukovi, kterému není lhostejný dar víry a který by se chtěl více přiblížit Kristu, zastavit se v postní době a poznat trochu seminář,lidi v něm a najít nové přátelé z celé ČR.

Bohu díky za toto setkání a za všechny, kdo se na přípravě a samotném průběhu setkání podíleli.

 

Jenda Lukeš

 

Fotky zde: http://www.signaly.cz/fotkyAlbum.php?albumId=37917

Nebo zde: http://www.signaly.cz/fotkyAlbum.php?albumId=37921

 

S mým věrným druhem Péťou Holcem.

 

 

Zobrazeno 5129×

Komentáře

Jenda

Cože? I Míša mě pochválila? Tak to moc děkuju a moc si toho vážím, ale jestli je to dobře napsané, tak to psal Duch svatý a já jsem mohl být pero v Jeho ruce... Bohu díky!!!

vojteska07

Jojo, bylo to dobře napsané :-) Tak chválím i Ducha Svatého, že Ti tak pěkně držel pero :-D

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková