Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Jaký byl Společenský večer Vavřineček 2010?

1. 5. 2010 18:53
Rubrika: Moje články

Krátce po plese VavřinečekMiloš Holubec požádal o rozhovor do jejich krásného farního časopisu Náš život. Zde tedy text, který vyšel na Velikonoce.

V sobotu 6. února se v jilemnickém kulturním domě Jilm konal již tradiční ples Vavřineček. Je to jediný křesťanský ples v jilemnickém vikariátu a účastní se ho i někteří naši farníci.

Na podrobnosti ohledně této akce jsme se zeptali Jendy Lukeše, redaktora časopisu Tarsicius, někdejšího zástupce vikariátního kaplana pro mládež a člověka, jenž má lví podíl na aktivitách společenství Vavřineček.

Předtančení spolča Vavřineček, tentokrát v rytmu salsy. Foto: Lukáš Hrubý

1. Ahoj Jendo! Letošní ples opět nezklamal, a kdo tam byl, jistě si odnesl spoustu hezkých dojmů. Kdy a proč jste se rozhodli pořádat ples Vavřineček? Kolikátý byl letos ročník?

Ahoj Miloši a čtenáři tohoto skvělého časopisu! Je mi velikou ctí, že obětujete inkoust a místo pro rekapitulaci a zamyšlení se nad naším plesem ;). Díky! Mám velikou radost z vašeho časopisu, nesmí mi uniknout žádné číslo!

Udivilo mě, že je to jediný křesťanský ples v našem vikariátě? To tedy zírám. Jsme rádi, že se ples líbil! Ale teď už k otázce.

Jestli dobře pátrám v mé paměti, tak jsme v roce 2002 a v roce 2003 navštívili s naším spolčem první a druhý ročník farního plesu vrchlabské farnosti, který se konal v Lánově. Poprvé nás myslím bylo pět a podruhé už asi 20, takže jsme tvořili přibližně 1/5 účastníků. Na podzim v roce 2003 se s Jendou Válkem spojil jeden z organizátorů, že na to už nemají síly, jestli bychom to nechtěli převzít příští rok… Museli jsme vymyslet jestli do toho jít, najít vhodné místo a hlavně to pořádně promodlit! Nevěděli jsme jestli nějací lidé přijdou apod., kapela Veget již byla zajednaná a s ní i termín – sobota před Popeleční středou, což se nám i líbilo a tak jsme nakonec do toho šli.

První ples se tedy uskutečnil v roce 2004 v KD ve Víchové nad Jizerou. Přišli lidé z našich farností, přátelé apod. a kupodivu sál byl přeplněný, a tak od roku 2005 pořádáme naše Společenské večery už v Jilemnici. Letos to tedy byl již sedmý ročník! Bohu díky!

2. Všiml jsem si, že ples slouží i k prezentaci skautů, kteří mají na přípravě také zásluhu. V jakém rozsahu se na přípravě podílí společenství mládeže Vavřineček a na kolik skauti?

Protože se ples rozrostl do obrovských výšek, tak jsme potřebovali, aby to nějaká organizace oficiálně zastřešila a jelikož Jenda Válek je velký skaut, tak již několik let to se skauty pořádáme, konkrétně přes ně děláme účetnictví plesu a jinak veškeré břímě plesu leží na našem spolču.

Začátek předtančení.

3. Pokaždé si vaše společenství připraví krásné předtančení. Jak dlouho trvá všechno nacvičit? Kdo se stará o choreografii?

Nemohu tomu věřit, že každý rok má o to zájem více a více lidí a hlavně nechápu Lucku Langovou, která to vymýšlí, že jí stále napadají taková originální a zajímavá předtančení. Letos nás bylo neuvěřitelných 16 párů, jestli dobře počítám 32 lidí ;). (Bohužel některé pozdě přihlášené musela letos i Lucka odmítnout…)

Lucka většinou již v květnu, červnu! dá pokyn k přihlašování a přes léto už začínáme trénovat. V létě je většinou soustředění i několik dní a potom se scházíme přibližně každý měsíc alespoň na jeden den, nebo alespoň na část dne. Dá to opravdu moře práce a hlavně času a na parketě jsme potom jenom sotva deset minut ;( ;). Ale je to pro nás veliká radost, že máme dar pohybu a tance a že se můžeme zapojit zase v nějaké další zajímavé aktivitě. (Dokonce jsme s naším předtančením „Pomáda“ z roku 2005 vystupovali i na různých akcích např. na SpringFestu (2008), na Diecézním plese litoměřické diecéze v dalekých Teplicích (též 2008) nebo na plese KDU-ČSL až v Hlinsku! (2009))

 

4. Je bohulibým počinem, že výtěžek plesu věnujete pokaždé na nějakou dobrou věc. Letos šly peníze na rekonstrukci jilemnické skautské klubovny. Jaké projekty a organizace jste podpořili v minulých ročnících?

Již téměř od počátku podporujeme každoročně Papežská misijní díla, misie a i letos šla část výtěžku na misie. V minulém a předminulém roce jsem také část výtěžku poslali do Chotěboře do Občanského sdružení Benediktus, které se stará o postižené www.benediktus.org Chotěboř byla předchozí farnost otce Františka Mráze. Na začátku, když se našeho plesu účastnili především našinci, tak jsme také část peněz směřovali na aparaturu naší spolčokapely a také mnozí z nás dostali malý příspěvek na cestu na Celosvětové setkání se Svatým otcem do německého Kolína nad Rýnem.

Úvodní duchovní slovo vikariátního kaplana pro mládež, P. Miloslava Paclíka ze Studence.

5. Jde vidět, že ples Vavřineček se stává čím dál známějším, o čemž svědčí i spousta návštěvníků zblízka i zdaleka. Co děláte pro propagaci?

Plakáty, internet, ale nejlepší je osobní pozvání ;)! A jelikož máme přátelé z různých akcí po celé republice, tak přijedou přátelé i z daleka (Praha, Dobruška, Hradec Králové, apod.) Mnozí lidé to berou jako každoroční tradici, takže už s naším plesem počítají a za to jsme moc rádi.

6. Můžeš nám prozradit, jaké jsou průměrné náklady na uspořádání jednoho takového plesu a jaký je čistý zisk?

Průměrné náklady jsou 38-45.000 Kč a čistý výtěžek je 10-20.000 Kč, který dáváme tedy letos na misie a na rekonstrukci jilemnické skautské klubovny.

V tuto chvíli je nějak na parketu volno... že by to byl začátek?;)

7. I letos taneční parket doslova praskal ve švech. Jaká je tendence vývoje počtu účastníků? Kolik jich bylo teď? Neuvažujete, že by se časem ples Vavřineček pořádal např. v Semilech, kde je mnohem větší taneční sál?

Omlouvám předem moji paměť… Jsou to těžké otázky, Miloši ;)! V roce 2004 bylo myslím kolem 200 lidí, o rok později již o 100 více a letos nás bylo kolem 400! V roce 2008 jsem asi udělali největší propagaci a myslím, že bylo kolem 450 lidí.

O tom, že by ples byl jinde kvůli tanečnímu prostoru jsme uvažovali, ale ztratilo by to podstatu, že jsme to začali pořádat pro naše farnosti, v našem vikariátě a i z organizačního hlediska by to bylo pro nás náročnější. Celý den v sobotu jsme ve Společenském domě – navážíme tombolu, děláme výzdobu, připravujeme stoly apod. a když něco zapomeneme, máme to domů blíž než ze Semil nebo třeba až z hradeckého Aldisu ;). Když jsem se na to letos ptal jedné paní ze Studence, tak říkala, že do Semil by už asi nejeli. (Navíc v Semilech nemají snad všemi oblíbený balkón!!!)

Letos kdo přišel přesně na 19.30, tak si myslím mohl pěkně zatancovat, protože mnozí chodí pozdě a po 23 hodině se mi zdál parket už také volnější. Navíc celý Společenský večer slouží i k setkání lidí, popovídání s přáteli, povzbuzení z tolika věřících na tak malém prostoru ;) apod.

8. Letos jste si jako motto zvolili „Svý kroky rozezpívej“. Proč právě toto a jak vás to napadlo?

Snažíme se každý rok zvolit nějaké úderné motto, které se i často vztahuje k tématu předtančení, někdy na něj naváže i kněz v úvodním slově. Chceme, aby ho lidé měli před očima a aby je nějak povzbudilo, aby si odnesli nejen zábavu, ale i něco hlubšího… Aby náš ples byl s něčím spojený. I výzdoba je často v tomto duchu. Letos jste například mohli najít kroky – stopy po celém společenském domě ;)!

V roce 2005 jsme měli motto „Raduj se“, o rok později „Tvořme společenství“, 2007 „Slunce ať svítí kde jsi ty!“, před dvěma lety jsme měli dlouhé předtančení, kde jsme procestovali celou zeměkouli a proto bylo motto: „Společně prozáříme svět“ a minulý rok jsem měli předtančení na téma Piráti z Karibiku a tak dlouho jsme přemýšleli jak piráty „oduchovnit“, až nás napadl krásný citát z Bible: „Na hlubinu zajeď“ ;)!

Letošní motto plesu a opět krásná výzdoba! Díky Lucko a spol.

9. Chceš něco na závěr vzkázat našim čtenářům?

Jsem rád, že nejen na plese se sejdeme z různých částí našeho vikariátu a jsme jako jedna rodina. Je to moc krásné a je to jedna z věcí, kterou nám Církev nabízí a za kterou jsem moc vděčný. Ať přijdeme kamkoliv a zajdeme tam do kostela, tak v každém kostele bychom měli najít společenství lidí, kteří stejně smýšlejí, kteří nás přijmou a mají rádi…

Přeji nám, ať dokážeme přijímat jeden druhého a ať umíme přijímat i nově příchozí, oslovovat je a ať jim dokážeme vytvořit pěknou atmosféru jedné rodiny dětí Božích. Ať Boží láska do nás vylitá prostupuje naše setkání s druhými! Těším se na setkání s každým z vás!

Velmi Ti děkuji za rozhovor a přeji Tobě i celému Vavřinečku hodně Božího požehnání a čím dál vydařenější plesy.

Ptal se Miloš Holubec

Letošního moderování jsem se ujal se svoji sestrou Ivankou a aby to bylo originální moderování, tak jsme ho zpívali;)!

 

Zobrazeno 2244×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková