Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Benedikt XVI. k situaci ve Svaté zemi

5. 1. 2009 14:11

Benedikt XVI. k situaci ve Svaté zemi

5. 1. 2009, 09:00

Papež Benedikt XVI. se opakovaně vyjadřoval k současné válečné situaci v Gaze.

Vatikán: Během promluvy před modlitbou Anděl Páně dne 28.12.2008 k aktuální situaci ve Svaté zemi papež řekl: "Drazí bratři a sestry, Svatá země, na kterou se v uplynulých dnech soustředily myšlení a city věřících v každé části světa, je znovu otřesena výbuchem nevídaného násilí. Jsem hluboce zarmoucen kvůli zabitým, zraněným, materiálním škodám, utrpení a slzám obyvatel, kteří jsou obětí tohoto tragického střídání útoků a represálií. Ježíšova pozemská vlast už nesmí být svědkem tolikerého krveprolití, které se bezustání opakuje! Snažně prosím o ukončení tohoto násilí, které je ve všech svých projevech odsouzeníhodné, jakož i o znovunastolení příměří v pásmu Gaza. Prosím o náznak lidskosti a prozíravosti všechny, kdo nesou odpovědnost za tuto situaci a mezinárodní společenství žádám, aby neponechalo nevyužitý žádný prostředek, který by mohl Izraelcům a Palestincům pomoci vyjít z této slepé uličky a – jak jsem řekl před dvěma dny v poselství Urbi et Orbi – nepodřizovat se zvrácené logice střetů a násilí, nýbrž upřednostnit cestu dialogu a vyjednávání. Svěřme Ježíši, Knížeti pokoje, naši vroucí modlitbu na tento úmysl a Jemu, Marii a Josefovi řekněme: 'Ó, Nazaretská rodino, zkoušená utrpením, daruj světu pokoj. Daruj ho dnes zvláště Svaté zemi!'"

V novoroční homilii se k této otázce vrátil znovu: "Svěřme Panně Marii hlubokou touhu po životě v pokoji, která vychází ze srdcí velké většiny izraelského i palestinského obyvatelstva, jež je znovu vydáno masivnímu násilí, které propuklo v pásmu Gaza jako odpověď na jiné násilí. Násilí, nenávist a nedůvěra jsou také formy chudoby a možná té nejúděsnější, 'proti níž je třeba bojovat.' Kéž nezískají převahu! V tomto smyslu se v těchto smutných dnech vyslovili také pastýři tamějších církví. Spolu s nimi a jejich drahými věřícími, zejména těmi z malé, ale horlivé farnosti v Gaze, položme k Mariiným nohám naše starosti o přítomnost i obavy o budoucnost, ale stejně tak i opodstatněnou naději, že moudrým a prozíravým vkladem všech nebude nemožné se vyslechnout, vyjít si vstříc a dát konkrétní odpovědi na rozsáhlé očekávání života v míru, v bezpečí a důstojnosti."

Včera (4.1.2009) Benedikt XVI. z okna svého pokoje nad svatopetrským náměstím po promluvě a požehnání ještě dodal: "Patriarchové a hlavy křesťanských církví v Jeruzalémě vybízejí dnes věřící ve všech kostelích Svaté země k modlitbě za ukončení konfliktu v pásmu Gaza a vyprošují spravedlnost a mír své zemi. Připojuji se k nim a vás prosím také, abyste, jak oni sami říkají pamatovali 'na oběti, zraněné, zarmoucené a na ty, kdo žijí v úzkosti a strachu, aby je Bůh požehnal útěchou, trpělivostí a pokojem, které pocházejí od Něho.' Dramatické zprávy z Gazy ukazují, že odmítnutí dialogu vede k situacím, které nevýslovným způsobem zatěžují obyvatelstvo, jež se tak znovu stává obětí nenávisti a války. Válka a nenávist nejsou řešením problémů. Potvrzují to také nedávné dějiny. Modleme se tedy, aby Dítě v jesličkách inspirovalo představitele a zodpovědné činitele obou stran, izraelské i palestinské, k okamžitému ukončení aktuální tragické situace."

Zdroj: RV
 
http://tisk.cirkev.cz/z-vatikanu/benedikt-xvi-k-situaci-ve-svate-zemi.html
 
 

 

Zobrazeno 1328×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková