Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Biskup královéhradecký v Jilemnici aneb jilemnický vikariát je všude;)

31. 10. 2009 12:58
Rubrika: Moje články

Biskup královéhradecký v Jilemnici

aneb jilemnický vikariát je všude;)

Z pana biskupa číšila radostnost, a to je dobře;). (Foto z diskuze pořídil Ondra Luštinec.)

Na neděli 16. srpna 2009 připadla jilemnická pouť a k velké radosti snad všech tuto slavnost obohatil svoji přítomností Mons. Dominik Duka OP, biskup královéhradecký - otec náš, slunce naše jasné;). Hned na začátku mše svaté potěšil náš vikariát:

„Jilemnice je sice nejsevernější vikariát, ale živost je zde veliká. Ať je jakákoliv diecézní akce, tak lidé z této oblasti na těchto akcích nikdy nechybí. Včera na diecézní pouti na Hoře Matky Boží u Králík jsem se setkal se zde přítomnými ministranty a s mladými ze sboru Vavřineček."

Kázání bylo velice poutavé a dotkl se mnoha zajímavých myšlenek, např. se zabýval otázkou ekonomické krize: „Jeden můj přítel z Německa napsal, že mnohé ženy řeší ekonomickou krizi tím, že jdou na mateřskou dovolenou..." Otec biskup nejen toto tvrzení vyvrátil, ale potěšil jistě velký zástup přítomných matek, když řekl, že mateřská dovolená není žádná dovolená!! Rozhořčil se nad tím, jak je tato terminologie špatně posazená. Zároveň se zastal politiků, že ti za ekonomickou krizi nemohou.

 

Beseda aneb bude mít Jilemnice kaplana?

Po krásné mši svaté následovala pestrá beseda. Škoda jen, že se naplněný kostel skoro úplně vyprázdnil. Zbylo nás asi pouze 30-40. Ze začátku jsem se pana biskupa zeptal na to, odkud vůbec pochází. Dále se lidé zajímali, jaký má názor na překlad Jeruzalémské bible, jestli by si Jilemnice nezasloužila kaplana, co říká na moderní muziku v kostele, co by poradil věřícím lidem, kteří jsou nezaměstnaní, jakého kandidáta vidí jako nejlepšího na nového pražského arcibiskupa apod.

Otec biskup Dominik pochází z Hradce Králové, proto mu asi vůbec nevadí, že nyní v Hradci žije a je i určitě rád - k městu má citový vztah. Na otázku, jestli přemýšlel nad tím, že by Jilemnice mohla mít kaplana, odpověděl: „Abych vám řekl pravdu, nepřemýšlel." Řekl, že na starosti to má generální vikář Mons. Tomáš Holub, od nějž vím, že v semináři se nyní moc mužů nenachází, takže blízká naděje na kaplana není. Mons. Duka nás však potěšil, že do roku 1989 byli v naší diecézi 2/3 kněží důchodového věku, kdežto nyní jenom 1/3. Tedy situace je poměrně dobrá a všichni dobře víme, že z pěti českých diecézí se říká o naší, že je na tom nejlépe.

 

Naslouchající P. František Mráz a já;)

 

A co moderní hudba v kostele?

Na otázku, co říká na moderní hudbu v kostele, odpověděl velice pěkně, nekriticky, chápavě, ač vím, že jako starší člověk by to mohl zkritizovat. Jenom řekl zajímavou myšlenku, že je třeba, aby se na této půdě více profesionálně pracovalo. Ohledně kandidátů na nového pražského arcibiskupa vyslovil další překvapivou myšlenku, že by tam rád viděl člověka kolem 35 let, který by mohl vést církev do budoucnosti dalších 35 let. Prozradil nám ale také, že Římu se tato myšlenka moc nezdá. Sám o sobě řekl, že je už člověk starší, který nemá tak velký rozhled, vyrůstal za jiného režimu apod., proto si zvolil mladého generálního vikáře, který mu pomáhá vést diecézi a více rozumí a chápe již zmiňované 2/3 kněží. (Mně to osobně velice potěšilo, že dává důvěru mladým...) Potvrdil však, že média všude rozhlašují jako kandidáty jeho, biskupa Baxanta, arcibiskupa Graubnera a další, ale také prohlásil, že jsou to jenom média... Jak to dopadne, udivíme na podzim.

Diskuze trvala snad hodinu a půl a ani panu biskupovi ani nám se nechtělo končit...

Jsem rád, že mnozí nyní neznají svého biskupa jenom z portrétu, ale že se s ním setkali osobně a že byl i ochoten nám mnohé věci říct a zodpovědět.

 

Bohu díky a mysleme na něj, na jeho rozhodnutí a na naši diecézi v modlitbách!

Zobrazeno 3255×

Komentáře

Kristýna Boháčová

Moc díky za článek.<br />
<br />
Jj, je skvělý, že se o nás otec biskup fakt stará a nebojí se s námi mluvit :).

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková