Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Skutečná rodina dětí Božích na mších se Svatým otcem

5. 11. 2009 11:54

V listopadovém čísle Tarsicia (www.tarsicius.cz) jsme vám přinesli fotoreportáž z návštěvy Svatého otce Benedikta XVI. v ČR. V této reportáži jsme otiskli také část rozhovoru s borcem P. Jiřím Kaňou z Blanska u Brna.

Zde vám přinášíme rozhovor celý!

Návštěvy Svatého otce se také zúčastnil náš redaktor a kněz v jedné osobě P. Jiří Kaňa z Blanska u Brna, neubránil jsem se tomu, abych mu nepoložil několik otázek.

Otče Jiří, jakých setkání se Svatým otcem jste se zúčastnil?

Pokud se týká naší republiky, tak jsem byl na mši svaté s Janem Pavlem II na Velehradě (1990) a v Olomouci (1997). To velehradské bylo naprosto suprové, protože ty roky předtím jsme byli jakoby zavření ve vězení a teď najednou svoboda a Svatý otec!!

S jakými očekáváními jste jel na setkání s papežem Benediktem?

Věřil jsem, že ať se v Brně sejde jakýkoliv počet lidí, nebude to žádná bezhlavá masa lidí, ale skutečná rodina dětí Božích. A nezklamal jsem se! Křesťané nikdy nejsou dav, ale vždy rodina. A je jedno jestli jsou tři nebo tři milióny.

Překvapil Vás něčím Svatý otec?

Mně ani tak ne, já už ho „pozoruju" dost dlouho, ale mnoho lidí kolem mě silně oslovila hlavně jeho pokora.

Co Vás nejvíce zaujalo z jeho slov?

Může se to zdát být divné, ale to, že promluvil česky :-). On totiž mnoho roků učil na univerzitě a je velice pečlivý. A proto než by promluvil v cizí řeči špatně, tak radši neřekne nic. No a u nás si troufl na češtinu několikrát. Dobrý výkon, ne?

P. Kaňa je ten vlevo v černých slunečních brýlích. Mše svatá z Brna.

Měl jste možnost se se Svatým otcem setkat nějak blíže?

S tímto papežem jsem se nikdy nějak zblízka nesetkal. Ale s Janem Pavlem II ano. Bylo to tuším v roce 1991, kdy jsem vůbec poprvé v životě navštívil Řím. A tehdy se na první pátek modlil s asi stovkou věřících růženec do Vatikánského rozhlasu. Já jsem nějakým nedopatřením sehnal místenku a jak papež procházel po skončení uličkou, tak jsem mu přes hlavy malých japonských sestřiček podal ruku a pozdravil ho (česky) :-).

Kolik autobusů jste vypravili z farnosti do Brna?

My jsme jeli skoro všichni vlakem. Zastavuje nám totiž téměř pod farou. Bylo nás kolem 600 a vyjeli jsme ráno v půl páté, hned před nádražím čekaly autobusy MHD a jeden za druhým odvezly ty davy na letiště. Doprava neměla vady. Naši dva vozíčkáři jeli se svým doprovodem autem (jeden z nich - Tomáš Hasoň - hrál v jednom letošním fotoseriálu :-).

Připravovala se Vaše farnost nějak speciálně na tuto návštěvu? Jak jste se připravoval Vy?

Asi tak jako ostatní farnosti, poctivou modlitbou. Speciálně se připravovali pořadatelé z naší farosti, bylo jich přes 30 mužů i žen. Ti byli v areálu bohoslužby na nohou od 4 hodin ráno do do 4 odpoledne a odvedli kus poctivé práce. Jim a všem ostatním složkám, Biskupstvím brněnským počínaje, přes policii, hasiče, zdravoťáky až po řidiče a další patří opravdu velké poděkování za pohodu a rodinnou atmosféru, ke které všichni svým dílem přispěli!!

Děkuji za rozhovor.

Jenda Lukeš

Zobrazeno 1557×

Komentáře

levaprenev

Pěkný článek, ale má pachuť pomluv, které šíříš o akci dopis.varhanici.info

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková