„Chci se potěšit z blízkosti mladých lidí a chci je povzbudit, aby mysleli také na své kamarády a na své vrstevníky a aby křesťanství, pokud žijí, a já doufám, že žijí, nebylo jen jejich soukromou věcí, ale aby je předávali dál.

http://mail.centrum.cz/download.php?msg_id=00260000027b0003958000bb3921&idx=8&filename=DSC03083.JPG

Nelze si myslet, že se pastorace mládeže vyčerpává jedním setkáním mládeže za rok. Mládeži se musíme věnovat. Bez ní si nedovedu představit regulérní duchovní správu. Mládeži se musí věnovat každý den v roce, ne jedno setkání za rok. Obávám se toho, abychom se nespokojili s tímto modelem - že uspořádáme diecézní setkání mládeže a konec. Berme toto setkání spíš jako roční bilanci.

Vybízím k celoroční péči o mládež a vybízím kněze a všechny ty, kteří mají rádi myšlenku pastorace mládeže, aby se mladým lidem celoročně věnovali a aby se jim věnoval každý kněz, každý duchovní správce. Aby si nikdo z duchovních správců nemyslel, že někdo, nějaké středisko nebo nějaké centrum pro mládež, za něho vyřeší pastoraci mládeže. To vůbec ne. I kdyby měl každý duchovní správce ve svých farnostech třeba jen několik mladých lidí, je potřeba, aby se jim věnoval."