Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Co jsme prožili v Teologickém konviktu v Olomouci - ŘÍJEN 2010

29. 10. 2010 14:48

Jedná se o několik významnějších věcí, jinak se toho tady prožije spoustu;)).

 

Rekolekce s P. Josefem Malotou

Naše druhá rekolekce proběhla 8.-10. října. Rekolektantem byl otec Josef Malota, kaplan od sv. Michala zde v Olomouci, tedy náš soused a vyučující přednášející Katechismus. Byly to chvíle plné velkých myšlenek, silentia = ticha, ztišení, posvátného ticha, modliteb apod. Bohu díky za tuto rekolekci.

 

Focení na stránky

V neděli 10. října jsme se fotili na stránky. Jak to dopadlo? Můžete se podívat v záložce Studenti konviktu nebo zde: http://konvikt.signaly.cz/konvikt/konvikt_studenti.php

 

Přijetí služby akolytátu 2010

V kapli svatého Cyrila a Metoděje v kněžském semináři v Olomouci se v pondělí 11. října 2010 konala mše svatá, kterou celebroval otec biskup Josef Hrdlička, při které udělil bratrům z čtvrtého a pátého ročníku  olomoucké, ostravsko-opavské, brněnské a litoměřické diecéze službu akolyty. My jsme se této mše svaté také zúčastnili, byl to moc pěkný zážitek. Fotky a více zde: http://www.knezskyseminar.cz/?p=455

 

Vinobraní na vinici arcibiskupské

Ve středu 13. října jsme v 6.50 vyrazili od bran semináře a jeli do 100 km vzdálené obce Hluk, kde je vinice arcibiskupství olomouckého. Zde jsme sbírali vínko. Jelikož nás bylo i s představenými 24, tak nám práce šla rychle od ruky. Aby se toho stihlo co nejvíce, tak se jelo jako na kolotoči, takže večer jsme všichni uléhali už skoro ve spánku;).... no možná mnozí z nás usnuli už při večerní mši svaté.... Byla to pěkná zkušenost. Počasí bylo nádherné, takže to byla radost být venku a zase to byla možnost jak „potmelit“ naše společenství jinde než v konviktu. Díky Pánu! Jak více teď budeme při mši svaté prožívat: "Je to plod révy a plod lidské práce..."

Fotky zde: http://konvikt.signaly.cz/konvikt/fotogalerie/hluk/#slides/P1160268.JPG

 

Lidé přicházejí a odcházejí

Již po prvních 5 týdnech zde, poznal náš bratr Jiří Pagáč z ostravsko-opavské diecéze, že být knězem není jeho povolání, a tak nás bohužel opustil a zanechal nás už jenom ve 20 česko-polsko-ukrajinsky kusech.

 

Hurááá domů – na volby

To jsme mohli zařvat v pátek 15. října, na svátek sv. Terezie, kdy jsme vyráželi poprvé domů po necelých šesti týdnech. Naši čtyři bratři z Ukrajiny to mají daleko a vyšlo by je to draho, tak pojedou domů až na Vánoce, ale čtyři bratři z nás si vzali vždy jednoho a tak jim ukázali svou domovskou farnost, svoji rodinu, přátelé, ale i volební místnost, protože se tento víkend volilo a církev doporučuje každému ať jde k volbám. Náš návrat byl stanoven na neděli 17. října do 21 hodin. Já jsem byl ve volební komise, tak to jsem se doma moc neohřál, ale i tak mě to povzbudilo a bylo to pro mě radostné.

 

Otec Jan v Hradci Králové

V rámci pravidelného středečního setkání vysokoškolských studentů v Hradci Králové proběhla 20. 10. 2010 beseda s P. Janem Linhartem, spirituálem Teologického konviktu v Olomouci. Článek a dojmy jedné z účastnic zde: http://www.diecezehk.cz/aktuality/zpravy/1459-studentsky-klub-salas---p.-jan-linhart%3A-krize-knezske-duse.html

 

Misijní neděle v konviktu
Na misijní neděli jsme se připravovali již dlouho dopředu, kdy jsme tady měli na návštěvě P. Jiřího Šlégra z Papežských misijních děl, v pátek 22. jsme si poustěli filmy z misií, dokument o P. Musilovi na Haiti apod. Je to síla se díky těmto filmům přiblížit k té smutné chudobě a potřebě misionářů a jejich podpoře. Možná i v někom z nás se probudil misijní duch africký??;) V neděli jsme po celý den mohli přispět na misie. Částka za konvikt je skvělých 6.144 Kč Bohu díky!

 

Volba mluvčího Teologického konviktu

Každý z nás jsme si na začátku rozdělili funkce v konviktu. Jsou kostelníci, varhaníci, kluci, kteří mají na starost rytmickou mši svatou, která je každou sobotu, ročníkový fotograf, správce jednotlivých místností a tříd, správce počítačové místnosti apod. Jenom jedna „funkce“ zatím je neobsazená: mluvčí ročníku. Ten se nedosazuje, ale volí až se dostatečně poznáme. Teď již snad nadešel ten čas a tak jsme ve čtvrtek 21. 10. zvolili volební komisi a ta určila, že první volební kolo bude v padesátý den našeho pobytu zde v konviktu, tedy v pondělí 25. října 2010 v době od 14.30 do 15.00 hod.

Místem konání je Arcibiskupský kněžský seminář, společenská místnost Teologického konviktu. Jedná se trochu o recesní akci. Zatím do druhého kola postoupili 4 kandidáti. Jména dvou, kteří postoupí do třetího kola se dozvíme v neděli 31. 10. při 2. kole voleb.

 

Vzácná návštěva anebo pro novokněžské požehnání...

V úterý 26. října jsme měli vzácnou návštěvu. Bývaleho prefekta Teologického konviktu, nynějšího novokněze, P. Karla Rechtenberga z ostravsko-opavské diecéze. Sloužil nám naši pravidelnou úterný mši svatou v 17 hodin a potom nám uděloval novokněžské požehnání. Povzbuzoval nás ať jsme s Ním, tedy s Kristem, a bude nám dobře. Je to i asi jeho životní motto, protože na primičním obrázku má citát: "Mějme oči upřeny na Ježíše." (Žd 12,2) a krásné přání. KÉŽ JE TVÉ SRDCE UCHVÁCENO KRISTEM.

 

Pracovní den

Středa 27. 10. byla ve znamení práce. Osm lidí jelo opět do Hluku na vinici pomoci se sběrem vína a nás zbylých 12 statečných se přesunulo do nedalekých Kralic na Hané, na faru, kde jsme složili auto plné 140 pytlů brambor, které jsme sypali do bedýnek a nosili do sklepa... Potom nás čekalo ještě několik pytlů přímo v semináři. Makali jsme jako "fredky", a tak práce byla poměrně rychle hotová a naše tělo příjemně zpocené a druhý den jsme mnozí cítili, že máme Bohu díky svaly na celém těle;))). (Jenom někteří vyučující z toho neměli radost, že nám zase něco odpadlo. Prý už nás ale čeká jenom šlapání zelí;))

 

Výlet do Vídně

Jelikož ve čtvrtek 28. 10. byl státní svátek, máme volno, a tak nás otec ředitel vzal do Vídně. Moc jsem se těšil;)! Bylo to vlastně symbolické... 28. 10. si připomínáme den české státnosti, vznik samostatné Československé republiky a my jsme byli ve Vídni, do 28. 10. 1918 naše hlavní město;). Vyjeli jsme ráno v 7 hodin a ve Vídni jsme byli před 11 hodinou.  Vídeň je opravdu nádherná a veliká, tak nám bylo jasné, že toho asi moc nestihneme. Společně jsme šli do císařské hrobky, kde jsem se obzvlášť rád poklonil u císaře Franze Josefa, kterého ještě pamatuji;)). Potom jsme měli rozchod. V 16 hodin jsme odjeli, bohužel nás zastihla jakási demonstrace mladých, tak jsme nestihli plánovanou mši svatou v českém hraničním Mikulově v 17.30, a tak jsme lidi akorát viděli vycházet z kostela. Naši mši svatou jsme měli od 18.15 a potom jsme byli místním bohoslovcem (kteří mají narozdíl od nás podzimní prázdniny;) pozváni do přijemně vytopené zákristie a zde jsme se mohli občerstvit. Do Olomouce jsme přijeli lehce před 21. hodinou. Bohu díky za krásný volný den a za nové poznatky a stmelení party;)!

 

Zobrazeno 2477×

Komentáře

vasekpetru

Pěkně pěkné Jendo :) Díky moc je to zajímavé pro nás co se budem zanedlouho rozhodovat co a jak se děje v konviktu jen tak dál, doufám, že tak vypíchneš každý měsíc :)

Jenda

Milý Vašku, díky za pěkná povzbudivá slova, že to tady nepíšu jenom pro sebe;)))

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková