Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Srovnání: Prezentace jednotlivých biskupství na internetu

6. 10. 2010 15:40

Velice zajímavý článek od Ignáce Pospíšila

http://cirkev.wordpress.com/2010/05/05/internetova-prezentace-a-komunikativnost-biskupstvi/

Biskupství a internet

Když jsem v minulých týdnech komunikoval s jednotlivými diecézemi ohledně výsledků sčítání návštěvníků nedělních bohoslužeb, dostal jsem tak příležitost mimoděk se věnovat ne zcela nezajímavým otázkám: jaká je oficiální prezentace diecézí a ČBK na internetu a jak jsou jejich úředníci schopni reagovat na e-mailový dotaz zvědavého novináře.

Než začnu psát dále, tak pro jistotu musím zdůraznit: mluvím pouze o prezentaci diecézí a ČBK, nikoliv o prezentaci a propagaci víry na internetu, kde má česká katolická církev kolosální rezervy v počtu, druhu i kvalitě aktivit.

Obecně lze říci, že stránky diecézí udělaly za posledních pár let výrazný pokrok. V prvé řadě všechny fungují, což ještě před dvěma lety pravidlem nebývalo. Někdy i vykazují potřebnou úroveň, byť vyloženě odstrašující případy existují (především v případě plzeňské a brněnské diecéze). Pokud jde o internetovou komunikaci s novináři, je to s ní ještě nevyrovnanější. Narazíme na vzorné případy i na naprosté katastrofy, přičemž je poněkud absurdní, že nejhůře v této oblasti dopadají obě arcidiecéze, které by rozhodně měly mít největší kapacity na zvládnutí této oblasti.

ČBK

Stránky České biskupské konference jsou přehledné a poskytují spousty zajímavých informací. Svoji funkci plní, byť tedy po grafické stránce nejsou nic zvláštního. Najít tiskovou mluvčí není problém a odpovídá poměrně rychle. Docela by mne ale zajímalo, jestli v okamžiku, kdy mne s žádostí o data ze sčítání posílala k jednotlivým diecézím, věděla o tom, že ČBK doporučila jejich utajení.

Pražská arcidiecéze

Stránky pražské arcidiecéze vypadají dobře a přehledně, jednoznačně patří k tomu lepšímu. Pokud ale jde o internetovou komunikaci, tam se arcibiskupství pražské rozhodně nevyznamenalo – dotaz i jeho urgence zůstaly zcela bez reakce.

Českobudějovická diecéze

Stránky českobudějovické diecéze nejsou nijak oslňující, grafikou spíše pokulhávají, ale svůj úkol informovat o diecézi a dění v ní víceméně plní, i když mají nepřehlédnutelné rezervy v aktualizaci (např. tridentská mše, sloužená od ledna tohoto roku ve čtrnáctidenním intervalu v neděli v 16:00 v poboční kapli klášterního kostela Obětování Panny Marie, se v seznamu bohoslužeb dodnes neobjevila).

Pokud jde o elektronickou komunikaci s novináři, je diecéze vyloženě vzorná, na můj dotaz zareagovala nejrychleji ze všech, byť mne sekretář otce biskupa mohl oblažit pouze upozorněním, že biskup Paďour je na zahraniční pouti a odpověď nemohu čekat před jeho návratem. Po biskupově návratu jsem také odpověď dostal, jak bylo slíbeno, aniž bych ji musel urgovat.

Královéhradecká diecéze

Stránky diecéze jsou pěkné a přehledné. Patří k nejlepším.

Komunikace nebyla zas až tak rychlá, odpověď přišla až po urgenci, zato nejenže obsahovala data, která jsem chtěl, ale ta byla navíc důstojně zpracovaná v excelové tabulce.

Litoměřická diecéze

Pokud jde o grafiku průměrné stránky, jinak ale slušné, přehledné, aktualizované. Diecéze má jako jediná z české provincie v kontaktech uvedeny i kontakty na tiskovou mluvčí, což je v českých poměrech vysoký nadstandard, protože ostatní diecéze buďto osobu s touto funkcí vůbec nemají, nebo (ke své škodě) nepovažují za nutné na ni „přehnaně upozorňovat“. Každopádně zaslouží pochvalu, že litoměřická diecéze je v tomto ohledu prozíravější než ostatní.

Odpověď na můj dotaz přišla obratem (byť jsem jej nedopatřením neodeslal tiskové mluvčí, ale na obecný email diecéze). Dokonce obsahovala i požadovanou odpověď, a i když tedy zaslat na otázku po kompletních výsledcích jediné číslo jistě není vzorem sdílnosti, v kontextu situace, kdy většina diecézí neposkytla nic, je i toto třeba ocenit.

Plzeňská diecéze

Nejhorší stránky. Vzhledově sice nejsou špatné, zato jsou nepřehledné a špatně uspořádané. Pro náhodného či svátečního návštěvníka může být problém najít, co hledá.

Pokud jde o komunikaci s novináři, diecéze se právě nepředvedla. Vůbec bych se nezlobil, že odpověděla až těsně po urgenci, respektuji, že mi nic nesdělila, ale výslovně doplnit odepření poskytnutí žádaných dat novináři pobídkou, aby jako oficiální údaj uvedl předchozí sčítání, které je už pasé a neaktuální, mi připadá minimálně „mírně nestoudné“.

Olomoucká arcidiecéze

Arcidiecéze olomoucká má stránky dobře zpracované a přehledné, pokud jde o přehlednost, mohly by dokonce být vzorem.

Pokud ovšem jde o komunikaci s novináři, tak tam má kolosální rezervy. Nereaguje zrovna nejrychleji a údaje neposkytla. To bych ještě bral. Asi by jí neubylo, kdyby k odmítnutí připojila alespoň formální „je nám líto“, nebo „bohužel“, ale dejme tomu, že to pisateli líto nebylo a nechtěl být pokrytec. I to beru. Ale že odpovídající necítil ani potřebu se podepsat, takže ani nevím, kdo můj dotaz vyřizoval, to už je opravdu smutné.

Brněnská diecéze

Z hlediska struktury jsou stránky většinou udělané dobře – jsou přehledné a snadno se dostanete k těm informacím, které potřebujete, snad s výjimkou stránky s Aktualitami, jejíž rozvržení mi připadá poněkud nešťastné. Příznivé vyjádření ovšem vylučuje celkově zastaralý a překonaný design. Ve své době mohl být odpovídající, ale dnes už nedělá diecézi moc velkou čest, a nebál bych se tvrdit, že už vzhled stránek může v návštěvníkovi vzbudit (mylný) dojem, že hledat na nich aktuální informace by bylo ztrátou času.

Pokud jde o elektronickou komunikaci s novináři, sem patří jednoznačně pochvala – odpověď podepsaná kancléřem biskupství přišla 2,5 hodiny po odeslání dotazu.

Ostravsko-opavská diecéze

Stránky diecéze patří k těm lepším, vypadají dobře a jsou i relativně přehledné, přes biskupství se člověk dokonce dostane několika kliky až k tiskovému mluvčímu, i když samostatná stránka Kontakty, na níž by byly základní kontakty na něj a diecézi, by rozhodně neškodila.

Odpověď na e-mailový dotaz přišla následující den a pomineme-li, že mi data odpírala, byla vzorná.

Mimo soutěž

Když už jsem byl v rozesílání urgencí, napadlo mne ještě kontaktovat ještě dvě další společenství, na jejichž mše mohou čeští katolíci chodit. Ptal jsem se, zda provádějí nějaké oficiální sčítání návštěvníků bohoslužeb a jaký je vývoj jejich návštěvnosti.

Řeckokatolický exarchát

Řeckokatolické stránky nejsou opravdu žádný zázrak, ale svou funkci plní.

Odpověď ohledně návštěvnosti bohoslužeb nedorazila.

Kněžské bratrstvo sv. Pia X.

Stránky FSSPX jsou poměrně úsporné. Graficky žádný zázrak, ale svou funkci taky plní.

Odpověď bratrstva ohledně návštěvnosti bohoslužeb rozhodně nebyla blesková, nicméně došla a obsahovala požadovanou odpověď.

Zobrazeno 1580×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková