Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Hodnocení roku 2010 v naší malé farnosti, ve farnosti Mříčná

1. 1. 2011 1:02
Rubrika: Moje články

Hodnocení roku 2010 v naší farnosti, ve farnosti Mříčná:

Dovolte mi se zamyslet nad letošním rokem 2010 v naší farnosti. Je to jenom můj pohled a zmapoval jsem to jenom narychlo, takže zde bude jistě mnoho nedokonalostí a dalo by se zamýšlet a děkovat Pánu za prožité obšírněji, ale doufám, že to pro mnohé bude zajímavé.

 

Opravy:

Opravami jsme žili uplynulé čtyři roky a minulý rok se podařilo vše důležité dokončit, tak letošní rok byl ohledně velkých oprav klidnější. Podařili se umístit dozadu do kostela mříže kvůli přístupnosti do kostela i přes den a i kvůli větrání. Kvůli větrání byla umístěna mříž i za hlavní oltář. Tuto práci velice pěkně a levně provedli Horáčkovi z Peřimova za pouhých 15.000 Kč.

 

Na příští rok se plánuje oprava schodiště, kterou vyčíslila zatím firma Megas z Hradce Králové na 460.000 Kč.

 

Musíme se také v příštích letech zamyslet nad odvodněním kostela, opravou fary, příp. jak s tímto objektem naložit apod.

 

Je zajímavé že ač se nás zde schází každou neděli již v ranních hodinách v 7.45 průměrně kolem 25, tak jsme poměrně mladou farností, takže snad budoucnost naši farnosti je.

 

Letos jsme měli jenom jediný pohřeb. Ve středu 22. 9. jsme se rozloučili při mši svaté a uložením do hrobu s panem Miloslavem Jiřištou z Peřimova.

 

Slavností jsme tady letos měli požehnaně opět jako minulý rok, což je jistě tou největší radostí, protože naše farnost žije. Bohu díky.

 

V neděli 26. 9. při mši svaté byl udělen křest, první svaté přijímání a svátost biřmování naší sestře Vlastě Kovářové z Kundratic.

 

Dále se Bohu díky naše malá farnost rozrůstá

25. února 2010 se narodila Karolínka Preisslerová ze Mříčné a křest měla v neděli 23. 5. 2010 při nedělní mši svaté, při slavnosti Seslání Ducha svatého. 6. května 2010 ve 23:45 se nám narodil Mireček Hejsek z Kundratic a křest měl v neděli 22. 8. 2010 také při nedělní mši svaté a 25. června 2010 se narodil Ondřej Baudyš ze Mříčné, který zde také měl křest v kruhu rodinném…

 

Měli jsme zde také svatbu, což je zde pro nás vzácností. Navíc to nebyla ledajaká svatba.

V sobotu 3. července ve 14 hodin byla v pěkně opraveném mříčenském kostele krásná a veliká slavnost. Svátost manželství si zde udělili Jenda Válek a Eliška Hrubá. Mše svaté se účastnilo i 6 kněží!, což mříčenský kostelík už dlouho nepamatuje – a kdoví jestli vůbec pamatuje??;). P. Pavel Boukal a P. Karel Moravec z Hradce Králové, dále místní otec František Mráz, nemohl chybět velký skaut a jilemnický rodák P. Zdeněk Mach, který nyní působí v Proseči u Skutče, z hnutí Schoentstatt P. Zdeněk Králík a hlavním celebrantem byl P. Tomáš Hoffmann z centra pro mládež Vesmír z Deštného v Orlických horách. 
V kostele bylo jistě více jak 200 lidí, kteří přišli se modlit za naše novomanžele. Samotné gratulace trvaly kolem 50 minut;).

 

Novomanželům vyprošujeme od Pána vše potřebné na jejich společné cestě.

 

Ani letos zde nechyběly koncerty (varhanní, sbor Camponotus, Peřimovské kvarteto apod.)

 

V letošním roce, v červnu, se zde také uskutečnila exkluzivní prohlídka našeho kostela, které se zúčastnilo kolem 150 lidí.

 

Také se zde 22. prosince přišli podívat do „vánočního“ kostela děti z místní MŠ a ZŠ. Což je jistě také milé.

 

I letos byl v Peřimově na konci června tradiční táborák a před ním mše svatá zde, kterou sloužil P. Karel Moravec, biskupský vikář pro pastoraci.

 

Velkým počinem a radostí je spuštění vikariátních stránek www.vikariatjilemnice.cz, kde i naše farnost má svoji stránku.

 

Chci také poděkovat otci Františkovi, že nám zde slouží mše svaté, Františku Válkovi za jeho hraní na varhany. Chybí zde maximálně jednou za rok. A i vám všem, kteří tvoříte naše společenství a také vám všem, kteří pro naši farnost děláte co je třeba, přispíváte na chod a opravy farnosti apod.

 

A co rok 2011?

 

Budeme se modlit, aby naše farní společenství bylo stále zajedno, aby bylo rodinou, abychom vytrvali, aby přicházeli noví a my je dokázali přijmout, aby se v našem kostele nadále scházeli mladí, třeba jako dnes… atd.

Dovolte mi na závěr poděkovat všem, kteří se přičinili o cokoliv v tomto letošním roce, díky za vaši účast, úsměv, podporu a přeju nám všem odvahu, sílu, radost a Boží požehnání nejen do roku 2011!

 

Jenda Lukeš

 

http://www.vikariatjilemnice.cz/farnost/mricna

 

Zobrazeno 1483×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková