Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Člověk stále jdoucí nepřetržitě vpřed, přes pohrdání, zanechávající za sebou opravené domy i lidská srdce

13. 1. 2011 23:49

Zemřel jedinečný člověk - P. Miloš Raban
Katolický týdeník 03/2011

Den po svátku Zjevení Páně zemřel P. Miloš Raban, ředitel Mezinárodního centra duchovní obnovy a někdejší sekretář plenárního sněmu. Přinášíme vzpomínku na tuto významnou osobnost české církve.

Říkal jsem Milošovi, že ta bouda na horizontu nemůže být vrchol, ale on si jako obvykle nedal říct. Teď zbývá už jen hodina světla a cesta dolů i nahoru je stejně nebezpečná. Každou chvíli se objeví v ledovci trhlina. Všichni vyznavači adrenalinových sportů nás už dávno předběhli nebo se vrátili dolů. „Miloši, tímhle tempem to nedojdeme!“ P. Raban kráčí po ledovci a pravidelně zabodává mačky do zmrzlého sněhu. Jde pomalu, ale stále, bez nejmenších známek vzrušení – jako by byl na procházce za hejnickým kostelem. Je už úplná tma, jen jednou dírou v oblaku je vidět hvězdy. Ačkoliv se nehroutím, začnu zavalitého Rabana tlačit před sebou – „Miloši, umřeme tady; ty to nedojdeš, a já tě nemůžu opustit, umřeme tu oba.“ P. Raban se přes zmrzlé obočí podívá nahoru a řekne: „Ta díra v mracích je přímo nad námi, díky ní vidíš. Pojďme dál.“ Cesta už není, oči rozlišují jen všudypřítomnou bílou plochu, jen trhliny v ledu jsou černější. Za hodinu se objeví světlo na vrcholu Regina Margherita (4 559 m n. m.). P. Raban stoupá – po dvou, pak po čtyřech, funí, kašle, ale stále pravidelně stoupá. Nahoře objímám sochu Panny Marie. Miloš udělá jen kříž a pak si mlčky dlouhou dobu sundává v lyžárně boty. Usmívá se. Když konečně přes tekoucí krev z nosu promluví, řekne jen: „To byl zas existenciální zážitek. Hospodin nás v tom nenechal! Vyzkoušel i tebe. Vydržel jsi až do konce.“ Tak toto byl P. doc. PhDr. Ing. Miloš Raban Th.D. – nezdolný duch ve slabém a poslední léta rychle chátrajícím těle. Milující církev, milující své blízké, intelektuál, člověk několika jazyků. Příjemný společník i duchovní průvodce mnohých. Člověk stále jdoucí a jdoucí nepřetržitě vpřed, neúnavně, přes pohrdání, přehlížení, propasti nepochopení, stále jdoucí a trpělivý, zanechávající za sebou opravené domy i lidská srdce. Netřeba dalších komentářů: Hejnice se jako jeho dobré dílo mohou pochválit samy. P. Miloš Raban došel na vrchol svého pozemského života, který byl opravdu existenciálním zážitkem. Všichni, co jsme šli spolu s ním alespoň část cesty, jsme mu vděčni.

P. Miloš Raban se narodil 20. června 1948. Po emigraci a studiích v Německu a v Itálii byl v Římě 9. listopadu 1985 vysvěcen na kněze. V roce 1990 se vrátil do Československa, stal se administrátorem v Raspenavě a byl pověřen vybudováním centra duchovní obnovy z ruin bývalého františkánského kláštera v Hejnicích. Mezinárodní centrum duchovní obnovy se podařilo díky jeho úsilí otevřít 5. ledna 2001. P. Miloš Raban se stal jeho ředitelem. Kromě toho se věnoval pedagogické činnosti. V letech 1996–2003 byl sekretářem Plenárního sněmu katolické církve v České republice. Zemřel 7. ledna 2011. Pohřební mši svatou bude sloužit v pondělí 17. ledna 2011 ve 13 hodin v hejnické bazilice biskup Jan Baxant.


Autor textu: Podzimek, Michal

http://www.katyd.cz/index.php?cmd=page&type=11&article=7557&webSSID=af0f51073a4fa2818a85efe31c311111

 

Zobrazeno 1568×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková