Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Povídání o P. Karlu Exnerovi

11. 1. 2011 18:19

Tento krásný článek jsem nalezl v novopackých novinách Achát. Redakce i autor mi dovolili zverejnit tento pěkný článek, který zde vyšel. P. Exner je jistě pro mnoho z nás známý z Nové Paky, ale má i velikou spojitost přímo s naším jilemnickým vikariátem! Narodil se ve Studenci, jestli se nepletu, tak navštěvoval jilemnické gymnázium a působil také jako farář v Horních Štěpanicích...

Jenda Lukeš


V předvánočním čase, dne 21. prosince, si připomněl své vzácné životní jubileum novopacký emeritní farář a probošt královéhradecké kapituly mons. Karel Exner, rodák z nedalekého Studence a čestný občan města Nové Paky. Pan farář prožívá neuvěřitelné devadesátiny v plné pohodě a svěžesti uprostřed své pastorační činnosti a s neumdlévající energií přichází mezi věřící Nové a Staré Paky, Levínské Olešnice i Úbislavic.

Je to již 66 let, co přijal své kněžské svěcení v hradeckém seminárním kostele a první léta svého kněžství kaplanoval v Jaroměři a jako farář v krkonošských Horních Štěpanicích. Zde poprvé poznává totalitní moc, když byl v roce 1950 zatčen a deportován do kláštera v Želivě, z kterého komunisté vytvořili internační tábor pro nepohodlné kněze. Teprve po 6 letech mu bylo dovoleno vrátit se ke kněžské službě. Přes malou farnost Chřenovice v Posázaví se dostal do Světlé nad Sázavou, kde působil po 18 let, než jako režimu nebezpečný musel nuceně odejít. Přes Hostinné na přání hradeckého konzistoře přichází v roce 1982 do Nové Paky.

Příchod pana faráře Exnera znamená velký přínos pro novopackou farnost. Přes mnohé nepříjemnosti, v té době stále ještě s dohlížejícími tzv. církevními tajemníky, zde vyvíjel zvýšenou pastorační činnost a významně povznesl život farního společenství. S plným elánem také zahájil tak potřebnou obnovu chátrajících církevních objektů, v prvé řadě farního kostela sv. Mikuláše. Započal jeho postupnou generální opravu. Dokázal obstarat prostředky a shromáždit kolem sebe kolektiv lidí, dobrovolníků, kteří z velké části vykonávali práce spojené s opravami. S jejich pomocí dovršil jeho opravu, aby byl důstojným stánkem Božím a pohlednou dominantou novopackého náměstí.

Samozřejmě, že uvítal sametovou revoluci, která zbavila církev komunistické šikany a dala impuls ke svobodnému životu církve i společnosti. V roce 1991 byl jmenován proboštem královéhradecké kapituly sv. Ducha. Velkou zásluhu má pan probošt na tom, že po 51 letech konečně z věže klášterního kostela zase zazněl hlas zvonů, které byly pořízeny z prostředků shromážděných ze sbírek a darů četných mecenášů a dne 31. července 1993 byly vysvěceny hradeckým biskupem mons. Karlem Otčenáškem. Jistě má určitou zásluhu, že z Nové Paky v posledních svobodných letech vzešli dva noví kněží. Plně se také zapojoval do ekumenické spolupráce s dalšími novopackými církvemi.

Velkou radostí pro něho bylo, že se podařilo zahájit postupnou opravu dominanty Nové Paky, klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie, na čemž se také podílel.

Udělení čestného občanství města Nové Paky v roce 2006 panu faráři Karlu Exnerovi bylo projevem uznání za jeho práci a působení pro zdejší církev a město, k čemuž mu lze jen blahopřát.

Po dvaceti osmi letech působení v Nové Pace se může pan probošt spokojeně ohlédnout, co vše zde vykonal. Bylo to jeho poslání konané ve své skromnosti, nenápadně se svojí vírou, láskou a nadšenou prací, za kterou mu patří velké poděkování všech farníků novopacké římsko-katolické farnosti s přáním všeho nejlepšího, Božího požehnání a do dalších let stálé zdraví, elán a svěžest, aby stále ještě mohl přicházet mezi věřící s Božím slovem.

(vag)

Zobrazeno 1402×

Komentáře

HelenaH

Vzácné životní jubileum, vzácný - nádherný člověk. Je mu 90 let, má růžové tváře, krásný úsměv a zářivé oči. Je to přesně ten kněz, za jaké se modlíme v našem signálovém spolču "modlitba za bohoslovce a kněze":-) Mám otce Karla moc ráda!!!!

Terunka

Jendo, prej seš teď v Pace pečenej vařenej, jsem slyšela :-D

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková