Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Zaplněná hejnická bazilika se loučila s P. doc. Rabanem

18. 1. 2011 9:21
Rubrika: Zajímavé články | Štítky: P. Raban

Litoměřice/Hejnice: V pondělí 17. ledna 2011 se konalo v bazilice Panny Marie v Hejnicích poslední rozloučení se zesnulým R. D. Doc. PhDr. Ing. Milošem Rabanem, Th.D., farářem v Raspenavě a administrátorem excurrendo v Hejnicích a Mníšku u Liberce. Pohřební mše svaté, která začínala ve 13.00 hodin, se účastnili jeho nejbližší příbuzní, pracovníci Mezinárodního centra duchovní obnovy v Hejnicích a farníci, pražský arcibiskup Dominik Duka OP, předseda České biskupské konference (ČBK), plzeňský biskup František Radkovský, biskup Ladislav Hučko, generální sekretář ČBK, arcibiskup Diego Causero, apoštolský nuncius v ČR, želivský opat Bronislav Ignác Kramár, akademická obec Technické univerzity Liberec (TUL), hejtman Libereckého kraje Mgr. Stanislav Eichler se svými spolupracovníky, a velký počet studentů. Nechyběli ani zástupci Vojenského a špitálního Řádu sv. Lazara Jeruzalémského a Rytířského řádu sv. Václava. Se zesnulým P. Rabanem se přišli rozloučit kněží a jáhni nejen z litoměřické diecéze, ale také z ostatních českých a moravských diecézí, a rovněž kněží z Polska i Německa a stovky věřících.

Litoměřický biskup Jan Baxant připomněl v úvodu své homilie osobnost P. Rabana slovy jeho bývalé spolupracovnice: "Byl to typ kněze, kterého měli všichni rádi, věřící i nevěřící, mnoho pro ně znamenal a obraceli se na něho se vším možným i nemožným a on to vše řešil s jistou lehkostí a bez stresu, jako by hrál na piano, jako by ho nikdy nic neobtěžovalo, nevyrušovalo. A i o vážných problémech hovořil vtipně a s nadhledem a kompetentně." Z častých společných rozhovorů biskup vyzdvihl jedno, pro P. Rabana živé a charakteristické téma: "Musíme udělat všechno pro to, abychom zpřístupnili křesťanské hodnoty současnému člověku inteligentním způsobem a velkoryse poskytli každému člověku příležitost, aby si mohl, třeba i pozvolna ověřit, jak úžasný je Bůh, jak přitažlivý je Kristus, Boží Syn." V závěru své promluvy zdůraznil, že byl "člověkem širokého i neklidného - protože neukolébaného – srdce, knězem upřímného živého zájmu o každého člověka".

O mezinárodním rozměru osobnosti P. Rabana svědčil i fakt, že přímluvy zazněly v pěti jazycích (německy, polsky, česky, lužicko-srbsky a francouzsky). Před ukončením mše svaté se s otcem Rabanem rozloučili rektor TUL prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs a za Českou společnost pro katolickou teologii její místopředseda Dr. Ing. Eduard Krumpolc, CSc., Th.D., a jménem místních farníků pan Jan Mrňávek.

Rektor ocenil, že se "člověk života duchovního zapojil do života akademického". Dr. Krumpolc zdůraznil, nakolik P. Raban chápal význam teologie pro službu církve a společnosti, což se podle jeho slov projevilo řadou jeho publikací a monografií, založením České společnosti pro katolickou teologii a jejím zapojením do mezinárodní spolupráce. Jan Mrňávek vzpomínal na příchod P. Rabana do farnosti, na jeho přímý vztah s farníky.

Po obřadu posledního rozloučení bylo tělo zemřelého uloženo v hejnické bazilice.

fotografie zde: http://tisk.cirkev.cz/fotografie/2011/posledni-rozlouceni-s-p-doc-milosem-rabanem/

ČLÁNEK A VÍCE NAJDETE ZDE: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/zaplnena-hejnicka-bazilika-se-loucila-s-p-doc-rabanem/

Zobrazeno 2182×

Komentáře

sestra-Dagmar

Měli jsme O. Rabana na kulturní antropologii. Byl to člověk kontextů a velkého srdce. Jeho rozhled a ekumenický duch bude v církvi chybět.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková