Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Z deníku bohosloveckého embrya

Můj milý signálnický deníčku,

jelikož je pro mě velikým zážitkem, že mohu být bohoslovcem, tak Ti to sem musím napsat jaké to je a jak to prožívám.

Nastoupili jsme tedy v úterý 20. září 2011. Je to tady moc útulné! (Obzvlášť, když si i uklidím;))). Pan rektor je velice milý a vtipný. Začali jsme mší svatou v 17 hodin v naši seminární kapli. Představ si to, můj milý deníčku (chápej čtenáři můj nejdražší;)), jak vypadá naše kaple se můžeš podívat skrze virtuální prohlídku. Stačí když klikneš sem: http://81.90.160.106:8081/GTPano/Thakurava/thakurava.html Že to je úplně úžasný. Holt nějaký bohoslovec byl asi minulý rok proklatě šikovný a hodný, že to udělal;). Máme moc pěkné stránky, co?

Při večeři nám náš milý pan rektor s úsměvem na tváři řekl, že v semináři musíme být stále hladce oholeni, nebo nosit plnovous... Bohužel v tuto chvíli nevtípkoval;). Asi Panna Maria je v tomto ohledu náročná... nevím... ;)

První seminární noc jsem nějak nemohl spát, ale byl jsem moc šťastný, že zde jsem.

Ve středu 21. 9. jsme se po vlastní ose přemístili na Svatou Horu, kde jsme měli exercicie s naším spirituálem P. Miloslavem Kabrdou. Měli jsme silentium, tedy posvátné mlčení. Na to kdo jsou a jak vypadají naši představení se můžeš podívat zde: http://www.arcs.cuni.cz/index.php?id=3&id2=12 Najdeš zde i naši první společnou fotku.

Je nás tedy 33. BOHOSLOVCI ROČNÍKU 2011/2012 - v závorce vždy uveden ročník
DIECÉZE PLZEŇSKÁ - Vojtěch Matys (1), Peter Teličák (1), Pavel Fořt (2), Milan Geiger (2), Petr Konopík (3); DIECÉZE LITOMĚŘICKÁ - Pavel Michalec (1), Jaroslav Hraba (2), Tomáš Matějec (2), Štěpán Smolen (2), Vít Machek (3); DIECÉZE PRAŽSKÁ - Jiří Zeman (3), Tomáš Kábele (4), Jan Primus (5); DIECÉZE ČESKOBUDĚJOVICKÁ - Vojtěch Blažek (1), Martin Brácha (2), Dominik Ettler (2), Jan Kulhánek (2), Pavel Němec (3), František Žák (4), Jozef Gumenický (5); DIECÉZE KRÁLOVOHRADECKÁ - Jan Kafka (1), Jan Lukeš (1), Vojtěch Novotný (1), Dmytro Romanovsky (1), Petr Soukal (1), Ondřej Špinler (1), Petr Zadina (1), Jan Pitřinec (2), Zdeněk Sedlák (2), Filip Dušek (3), Ondřej Kunc (3), Marián Paľo (3), Jiří Jakoubek (5).

Za naši královéhradeckou diecézi nás tedy teď je 13 v pražském semináři...

Pro mě osobně byly docela exercicie těžké... Pořád slyšet jak je kněžství těžké, jak by se kněz měl hodně modlit a být málo aktivní...;( To není pro mě - malá aktivita;). A do větší a hlubší modlitby snad dorostu... vždyť jsem teprve bohoslovecké embryo;).  No a ještě to mlčení;). Ale přežil jsem to;). Naopak byl to týden, kdy jsem si mohl odpočinout, více se modlit a konečně jsem měl čas na čtení...

V úterý 27. 9. jsme se při mši svaté v bazilice v 7h rozloučili s tímto krásným poutním místem a jeli do Prahy, kde nás čekal odpoledne zápis na Katolickou teologickou fakultu.

Ve středu 28. 9. jsme jeli - opět po vlastní ose - do Staré Boleslavi na Národní Svatováclavskou pouť. (viz můj článek ze včerejška: Bomba ve Staré Boleslavi) Někteří z vyšších ročníku zde ministerku cvičili již v úterý a při slavnosti sloužili. Další pak ještě ministrovali při slavnosti v katedrále v 18h.

Čtvrtek 29. 9. byl ve znamení Veni Sancte, tedy slavnostní zahájení nového akademického roku 2011/12 v kostele Panny Marie před Týnem. Této bohoslužby se tradičně účastní většina českých biskupů a svěřujeme při ní do moci Ducha svatého nadcházející studijní rok společně s Katolickou teologickou fakultou UK.

klikněte pro detail fotografie

foto z minulého roku

Od 11 hodin jsme měli my, prváci, imatrikulaci. Jelikož na KTF jsou také obory Křesťanské dějiny umění a jiné obory, tak nás je jistě více než 100 a více děvčat než kluků, což je přijemné, že člověk je v přirozeném prostředí a ne pořád mezi samými kluky;).

V pátek a v sobotu 30. 9. a 1. 10. mají kluci z vyšších ročníku tzv. praxe. Kdy od rána do večera poslouchají něco z oblasti hlubinné psychologie. Přednáší anylytický psycholog s dlouholetou praxí PhDr. Karel Plocek.

My jsme měli dnes, tj. v pátek soustředění na fakultě s úvodními informacemi. Zítra, tj. v sobotu 1. 10. nás čeká v 7h rozjímání v kapli, od 7.30 mše svatá s ranními chválami, potom přijde pan krejčí a už nás bude měřit na kleriky... Odpoledne nás prváky čeká tříhodinová "hodina zpěvu";).  V 17.30 máme nešpory a ve 22h silentium. Takže je to teď takový milý režim při kterém se dá hodně věcí zajistit, zabydlet se a napsat něco na signály;). Jo a včera si nás i 5, slovy pět, "bohoušů" zahrálo fotbálek. Bylo to skvělý a konečně jsem cítil krásný svěží vzduch. Až se mi nechtělo věřit, že tak pěkný vzduch na okraji Prahy může být. (Seminář je v Dejvicích, Thákurova 3, Praha 6.) První dny se mi zdál zde vzduch v Praze opravdu, ale opravdu velice "začouzený".

Od pondělí 3. října nás čeká již škola. Od pátku 7. 10. do neděle 9. 10. budeme na Velehradě a okolí, kde se bude konat československé setkání bohoslovců. Více viz zde: http://www.arcs.cuni.cz/index.php?id=1&id2=8&Idg=108 Zde budeme ubytováni u rodin v nějaké farnosti, kde pro ně budeme mít v sobotu večer program a v neděli po mši.

18. 10. oslavíme sv. Lukáše v katedrále při mši sv. v 18 hodin.

Překvapivě nás do Vánoc pustí i domu a to od 27. 10. do 30. 10.

1. listopadu se budeme účastnit mše sv. na Pražském Hradě v kostele Všech svatých v 18 hodin a 2. 11. v 16 h mše svaté na Vyšehradě. 5. 11. nás čekají rekolekce a od 18. do 20. 11. zaplní snad seminář jako každý rok cca 60 kluků na duchovní obnovu s názvem Tammím. Už se těším;). I když bude to jistě náročné na přípravu...

10. 12. nás čekají další rekolekce a 22. prosince budeme vypuštěni na vánoční svátky domů...

Toť pár informací ze semináře. Jsem moc šťastný, že jsem to mohl napsat, ptž v konviktu jsem si na to čas nenašel, tak ted se mi sen splnil... ted jeste, aby to nekoho zajimalo a nekdo to precetl;)).

Krásné, Bohem prozářené radostné dny vám všem přeji ze srdce!

Váš Jenda Lukeš;)+

Zobrazeno 8848×

Komentáře

theofila

Tak někoho to zajímalo:-) Dočetla sem to až do konce. Pozdravuj Vojtu (švagra)!

Jenda

díky za Tvou obet;)))

Macík3

Děkuji! Zajímavé postřehy. Ať Vám dál Hospodin žehná na Vaší cestě!

macecha

Moc díky za všechny zprávičky i fotky-krásné :-)

Andrea Hýblová (Neposeda)

Jsem tě hledala u Týna, ale nenašla. Tak někdy v sobotu o přestávce?

Jenda

to doufám!!!!

PetraO

Milé a vtipné, díky!

americanka

taky jsem to docetla:-)A knez by mel byt prave aktivni, hodne, ja to pocituju tady v Americe, mame ceskeho kneze, vsecko super, je nas tam malo mladych, tak musime pritahnout tu haldu mladych, co tady je a k tomu je potreba, aby knez byla aktivni, to je jenom takovy dodatek k te veti, ketrou jsi tam napsal:-)))JInak hezke psani!Diky

Jenda

Já jsem taky pro, proto mě to na těch exerciích tak drtilo... díky za povzbuzení a přečtení, Maruško, a hodně sil k "přitahování";))) AT se Ti dari! J;)+

voda-zpívající

záleží na tom, jak se slovo aktivní bere, jestli se myslí aktivita vnější, která je vidět, nebo aktivita, která vidět nejde a to je odevzdávání do Boží vůle a ta je ještě těžší než viditelná
taky záleží na tom do jaké míry člověk dělá věci ze sebe a do jaké míry se nechá vést Bohem
když to tak čtu, tak mě napadá jestli to vaši představení nemysleli být málo aktivní právě v tom smyslu nechat se vést Duchem sv. a ne dělat aktivity pro aktivity, aby bylo něco vidět

markisek

Velmi pěkný článek, vždycky mě zajímal den v semináři :)

Theresie

Hezky sepsaný článek. Člověk může lehce nakouknout jak to chodí v semináři :-)) (přečteno už dávno, ale okomentované až teď )

cumdecore

Velmi pěkné, jen piš dál :-)

theofila

to Jenda: Tož zas taková oběť to nebyla. Vojta mou zvědavost neukojí, tak si to musím vynahradit jinak :-)

Jenda

díky;)

Zobrazit 16 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková