Jendův blog pro radost;) (a ne snad jenom moji;))) Chci jít, Pane, za Tebou! Chci vysílat pozitivní a povzbudivé SIGNÁLY;)!

Prosím, zvolte změnu - SLOVO K TÉTO DOBĚ - P. Tomáš Halík

Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie

             SLOVO K TÉTO DOBĚ

Milí přátelé,

obracím se v těchto dramatických dnech před důležitou volbou především - ale nejen - na členy místních skupin naší České křesťanské akademie po celém území Čech a Moravy. Nečekejte ode mne předvolební agitku. Česká biskupská konference vyzvala všechny občany, aby se účastnili druhého kola voleb, Českobratrská církev evangelická výslovně podpořila Jiřího Drahoše, stejně tak se jasně vyjádřil dlouholetý přítel naší akademie Pavel Fischer, první viceprezident ČKA doc. Šebek působí od počátku v nejužším týmu prof. Drahoše - a o mně asi nikdo nepochybuje, koho z nynějších kandidátů budu volit. Chci Vám tedy říci především něco jiného. Chci Vám říci tři slova: Prosím, zvolte změnu.

A myslím tím něco víc, než jen změnu na Pražském hradě. Myslím tím úsilí o změnu morálního klimatu naší společnosti. Na tuto změnu bude mít výsledek prezidentské volby vliv, protože zejména v naší republice, kde na prezidentském stolci seděli Masaryk a Havel, kteří se těšili úctě celého demokratického světa, se od prezidenta očekává, že nebude především politickým profesionálem, nýbrž že bude morální a intelektuální autoritou a bude reprezentovat stát přirozenou noblesou.  Že si bude vážit každého občana a vědět, že i dlaždič má svůj rozum a chce, aby jeho prezident nemluvil jako dlaždič, nýbrž jako prezident.

Dosavadní prezident společnost neustále rozděloval, při své několikaleté permanentní kampani objížděl zemi a dělal pravý opak toho, co by měl prezident dělat – utvrzoval lidi v jejich předsudcích, šířil strach a nenávist, arogantně útočil na své protivníky, urážel je a lhal, rozeštvával a rozděloval společnost – zejména štval venkov proti městu, zejména Praze. A protože na stokrát opakovanou lež si lidé zvyknou, vymyslel si fiktivního nepřítele, kterému dával dehonestující nálepku kavárenských povalečů, „pražská lumpenkavárna“, „sluníčkáři“, vítači migrantů apod.

K tomu Vám mohu celkem zasvěceně říci - protože já sám jsem byl Milošem Zemanem do této kategorie zařazován -  že tato kategorie je fikce, je to jeho výmysl. Neznám lidi, na které by tato nálepka pasovala. Není pravda, že akademická obec v Praze a dalších velkých městech pohrdá venkovem – takové rozdělování odmítáme. Členové ČKA dobře vědí, kolikrát jsem přijel besedovat i do nejmenších míst a strávil jsem na těchto cestách rozhodně třistakrát více času než v pražských kavárnách. Neznám žádného „vítače“, který by hlásal, že musíme bez výjimky a v jakémkoliv počtu přijmout ilegální migranty. Znám však autory velmi statečného, klidného a rozumného prohlášení akademiků – které vedle mnoha jiných podepsal i prof. Drahoš i já sám -  které se obrací proti zneužívání problému migrace k vyvolávání paniky a hysterie, proti nerozlišování mezi obětmi válek a migranty z míst krajní chudoby a těmi, kteří se stali obětmi obchodníků s lidskou nadějí.

Přátelé, nenechme se v těchto dnech zmást a strašit. Buďme připraveni na to, že lidé, pro které pravda a láska jsou sprostá slova, se nebudou nyní štítit žádné špinavosti, aby lež a nenávist neztratily své pozice.

Úmyslem tohoto mého vyjádření je však něco důležitějšího, co dalece přesahuje otázku prezidentské volby. Kdyby šlo pouze o otázky mocenského zápasu mezi politickými stranami, necítil bych povinnost se k nim z pozice prezidenta České křesťanské akademie vyjadřovat. Zde však jde o mnohem víc než o volbu konkrétní osoby  prezidenta, jakkoliv je velmi důležitá a bude signálem pro svět, k jaké jeho části a k jaké kultuře se většinově hlásíme. Výzva „zvolte změnu“ bude mít smysl i tehdy, kdyby se změna na Pražském Hradě nyní neuskutečnila, resp. o nějaký čas odložila.

V těchto dnech jsem se dvakrát setkal se zástupci  několika desítek občanských iniciativ a neziskových organizací, většinou mladých lidí. Měl jsem z nich podobný dojem jako ze setkání zástupců našich místních skupin ČKA z celých Čech a Moravy. V naší zemi je ohromný potenciál dobré vůle, kreativity a obětavosti. Naděje na změnu hlavy státu je povzbudila a dovedla k rozhodnutí široce propojit tyto iniciativy a vzájemně se nejen informovat, ale i aktivně podporovat. Jsem přesvědčen, že pozitivní výsledek druhého kola voleb může být signálem k velkému oživení tohoto potenciálu pozitivní energie, že může zejména v mladé generaci povzbudit vědomí odpovědnosti za společnost a ochotu angažovat se v mnoha oblastech občanské společnosti od ekologie přes vzdělávání a kulturu po péči o hendikepované, marginalizované a sociálně slabé. Měl jsem pocit, že mezi těmito lidmi – ať už jsou věřící křesťané či nikoliv – vane duch papeže Františka, duch pravdivého žitého křesťanství. Máme velikou odpovědnost, aby tento vzmach naděje nebyl frustrován, ať už prezidentské volby dopadnou jakkoliv. Z doby disentu víme, že platí slovo Karla Čapka „Pravda je víc než moc, protože je trvalá“.

Výzva „zvolte změnu“ je výzvou k životu v pravdě, k společenské odpovědnosti, k tvořivosti, k nelhostejnosti. Kdysi začínalo provolání, podepsané kardinálem Tomáškem, k zahájení díla Desetiletí duchovní obnovy národa, slovy svatého Pavla: „Napřimte se a zvedněte hlavy!“

Tato slova jsou právě teď znovu aktuální. Prosím, zvolme změnu! 

Zobrazeno 9179×

Komentáře

JiKu

Máme velikou odpovědnost, aby tento vzmach naděje nebyl frustrován, ať už prezidentské volby dopadnou jakkoliv.

Co si pod tímto apelem mám představit?

Medjugorje

Němci roku 1933 chtěli také změnu...

maxmilianrex

Přemýšlel jsem trochu že budu volit Drahoše, nebo nepůjdu k volbám. Ale zkušenost mi radí abych učinil pravý opak, než radí Halík. Děkuji tedy tomuto článku, že jsem se definitivně rozhodl volit Zemana. Díky ti Jendo

Jenda

Nejen Halík, i další radí volit Drahoše a někdy stačí se podívat.... Jak je hezky jedna reklama, kde trener fotbalu rika, ze poznal, kdyz je cas odejit... V te reklame i dekuje Zemanovi, ze udelal hodne prace, ale, ze je cas odejit.. ze uz nemuze nic dat... a i ten zdravotni stav....

RealToltekDzehenuti

Jen falešný podporuje falešného. Volte duchem a hlavně se nenechte manipulovat spoluviníky antikrista.

Jiří Zajíc

Tady se tedy sešla "partička".
Volba prezidenta rozhodně není taková loterie, aby se člověk rozhodoval na poslední chvíli.
Jestli někdo je už dlouho přesvědčený, že je správné volit Zemana, tak je to v jistém smyslu zodpovědné jednání, byť smutné (protože chtít mít za prezidenta člověka, který soustavně nemluví pravdu a obklopuje se lidským odpadem typu Ovčáčka nebo Mynáře, je jakýsi masochismus či pomsta celé společnosti).
Jestli ale někdo dva dny před volbami prezidenta se rozhoduje, jestli bude volit Jiřího Drahoše, nebo nepůjde k volbám - a nakonec mu z toho vyjde Zeman, tak je to naprosto nezodpovědné jednání, příklad politické negramotnosti. Takhle se skutečně dospělý, zodpovědný a občansky kompetentní člověk nerozhoduje.

KMirjam

Samozřejmě , že když volíme jednoho ze dvou kandidátů , volíme současné PROTI druhému. Ovšem zatímco volba Zemana má v sobě punc protestu proti samotnému systému, v němž žijeme, v tom se podobá i volbě Babiše nebo Okamury jakožto protagonistů antisystemovych stran, a podoba se vzpouře proti všemu a všem, na volbu Drahoše lze z tohoto uhlu pohlížet naopak jako na touhu po opětovné opětovném návratu řadu, posílení demokracie, na touhu po uklidnění situace a stabilizaci k chaosu směřujícímu stavu naší společnosti. Plno lidi si však plete volbu s bitvou nebo sportovním zápasem a vnáší do ní osobní prvky. Volbu protikandidáta vnímá jako útok na vlastní identitu, sebe . Zbývají ti, kteří zkrátka stojí za svým kandidátem o sobě. Oceňuji jeho vlastnost, názory, postoje.

KMirjam

Za sebe: ačkoli vítěz voleb v prvních okamžicích po zvolení zklidnění polarizované společnosti nepřinese, pokud by jim byl pan Drahoš , přesto, že pro plno lidí není a nebude absolutně dokonalým reprezentantem a samozřejmě může během doby svého působení zklamat v lecčems, myslím že je tu naděje, že bychom si brzy zvyklí na pozitivnější prostředí, návrat jiste ultury a situace by se mohla trochu uklidni. Přeci jen politika potřebuje svůj řád, a ačkoli pro jednotlivce je i těžkým obdobím zkoušek v nichž může dílčím způsobem selhat, stavu věci neprospivá soustavne porušování pravidel a nabídka nekultury a vzpoury. Proto je moje volba jasná.

JiKu

@Jiří Zajíc: No, to jste mě tentokrát fakt překvapil. Myslím, že my, xenofobové, bychom se za lidský odpad zdráhali označit i takové nepřizpůsobivé Romy či černé imigranty, a když tak, tak až po deseti pivech a několika panácích.

PS: Kdybych váhal tak, jak popisuje maxrex - ovšem o jeho příspěvku se domnívám, že je to jistá stylizace a že se rozhodl již dávno na základě jiných kritérií -, byla by pro mě ta výzva rovněž důležitým argumentem. Ostatně právě na takové politické negramoty, kteří ještě nejsou dva dny předem rozhodnuti, tato výzva míří, ne?

Medjugorje

KMirjam – „zklidnění polarizované společnosti“ – Co říct k Vašim slovům... Já už jsem jedno zklidnění zpolarizované společnosti zažil, provedl ho Gustáv Husák a říkalo se mu normalizace... V tomto ohledu by Drahoš (tedy ti, kdo ho řídí) byli asi dobrými zklidňovateli. Mně třeba už teď facebook blokuje každý článek, co napíšu...

Medjugorje

Jiří Zajíc – „lidským odpadem typu Ovčáčka nebo Mynáře“... Nechápu, jak se můžete považovat za křesťana a hodnotit své bližní takovými výrazy!

KMirjam

@Medjugorje nelze srovnávat normalizaci, která upevńovala totalitní režim s nadějí v udržení demokracie tím, že se vrátíme k zachovávání hodnot, které představuje.

JiKu

@KMirjam: Říkala mi moje žena, která je na rozdíl ode mě na facebooku, že se tam šíří myšlenka, že je třeba volit Drahoše, protože kdyby vyhrál Zeman, tak Drahošovi příznivci vyvolají nepokoje a převrat. Tedy volba Zemana by ohrozila demokracii pučem drahošovců.

Nedomnívám se, že to je pravda a že poražení drahošovci by udělali čekomajdan. Ale "naprosto nechápu" lidi, kteří tomu uvěří a v důsledku toho zvolí Drahoše.

Kdyby to pravda byla, musel by každý slušný člověk přece volit Zemana už jen kvůli tomuhle. Nelže přece volit potenciální pučisty jen kvůli tomu, aby se jim sebrala záminka k tomu puč uspořádat.

JiKu

@KMirjam: nelze srovnávat ...

Proč ne?
Zkusil jsem to a šlo to.

KMirjam

@JiKu. Já vám vaše myšlenkové experimenty přeci neberu. Vždyť vám to ani nebylo adresováno. Máte své názory a představy, v nichž se nepotkavame, ale nikdo vam je nebere.

RomanS

Srovnávat to lze. Ne proto, že říkat lze cokoli, i to, co je nesmysl, ale protože tam analogie je. Byli lidé, kteří se domnívali, že lidová demokracie a socialismus je tím, co je třeba za každou cenu zachovat. A tak je tomu podobně i s demokracií s přívlastkem liberální a liberálními demokraty.

JiKu

Vždyť vám to ani nebylo adresováno.

"Nelze srovnávat" je obecné vyjádření o realitě světa. To není a nemůže být určeno pouze někomu a jinému ne. Buď lze, a nebo nelze.

Každé dva jevy mají něco společného a něco odlišného. Přemýšlení o společném a odlišném je srovnávání.

Medjugorje

KMirjam – Když přišel „slušný“ pan Drahoš do brněnského Semilasa, první jeho věta byla: „Přišel jsem bez hůlčičky a nikdo mě nemusel podpírat!“ A všichni v sále :„Cha, cha, chááá.“

KMirjam

@Medjugorje nikde netvrdím, že pan Drahoš je kandidátem na svatořečení a že není bez chyb. Ovšem když říkáte jedno, musíte říci i druhé. Obávám se, že pokud by se sestavil seznam ponižujících urážek obou kandidátů, v počtu podpasovych útoku, manipulaci a podsouvání výroku jednoznačně povede Zeman. - Prosím, nepodsouvejte voličům pana Drahoše že souzní se vším , co říká a dělá. Absolutne dokonalý kandidát nebyl, není a nebylo by to ani možné. Je ovšem pravda, že mezi voliči na obou stranách jsou i tací, kteří nekriticky svému kandidatovi fandí jakoby se

KMirjam

jednalo o sportovní zápas. To, že volíme jednoho z kandidátů není totéž, jako souznění se samou podstatou jeho existence a jeho projevy. Volíme zkrátka člověka, kterého společnost vygeneroval, ať už toho nebo onoho, a pokud se do volby někdo emočně zapoji natolik, že přestává kriticky myslet, je zkrátka součást a důsledek přímé volby. Proto si ostatně myslím i to, že přímá volba nebyl zrovna stastny nápad.

slachmánek

Já spíš nechápu, jak lidi můžou Zemanovi věřit, jak je protievropskej, když dělal co mohl, aby nás ještě víc integroval do EU...
Konkrétně přijetí Eura; sám o sobě prohlašuje, že je EU federalista, ale zároveň je proti EU...
Nemohl bych volit někoho, kdo si sám v sobě tolik odporuje.
Radši budu volit někoho, kdo je otevřený diskuzi; Zeman mnohokrát jasně ukázal, že pokud si něco myslí, tak to prosadí a je mu úplně jedno, co si myslí národ... :-(

slachmánek

Lidi by se měli hodnotit hlavně podle toho co dělají. U Drahoše to nemůžeme moc posuzovat, protože v politice ještě nebyl;
ale u Zemana jasně vidíme, že dělá něco jiného než říká.

KMirjam

@slachmanek. Právě, je v tom přinejmenším naděje.

slachmánek

Raději dám přednost idealistovi, než zahořklému realistovi.
Idealista může překvapit tím, že se mu podaří něco "nemožného".
Zahořklý člověk zvládne jen otravovat život.

maxmilianrex

Zatímco Miloš Zeman podpořil iniciativu Nejmenší z nás, jeho protivník konferenci o genderové vyváženosti
V roli hlavního řečníka profesor Curt Rice, rektor Univerzity aplikovaných věd v Oslo a Akershus, předseda Norského výboru pro genderovou vyváženost a diverzitu a světově uznávaný propagátor genderové rovnosti ve vědě a výzkumu.

Zastánce změny za každou cenu nemá smysl přesvědčovat, Ti mají jediný argument a s nim si vystači. Ostatní vsak svou volbu zvažuji a věru není to lehká volba, ale pak stačí pár hodin před volbou poslední kapka, jako doporučení Halíka a je rozhodnuto.

KMirjam

@maxmilianrex "zastánce návratu k předlistopadovému režimu nemá smysl přesvědčovat, Ti mají pár argumentů, s nimiž si vystačí. Ostatní však svou volbu zvažují a věru, není to lehká volba". ... víte, nařknout druhé, že na rozdíl od vás nepřemýšlejí a nezvažují je stejně snadné, jako výrok obrátit. Myslím, že většina přemýšlivých lidí svou volbu zvažuje, ať už volí kohokoli z těch dvou, i když samozřejmě ne všichni. Vidět v oponentech hlupáky není ovšem znamením přílišné přemýšlivosti. Pouze to ještě více polarizuje společnost a vnáší další nepokoje,

JiKu

Jsem rád, že KMirjam nevidí ve voličích pana Zemana hlupáky.

KMirjam

@JiKu děkuji, skutečně nevidím.

maxmilianrex

Zastánce návratu před listopad opravdu nemá cenu přesvědčovat, stejně jako zastánce změny za každou cenu. Já jsem nebyl ještě včera rozhodnut, tedy mě mělo cenu přesvědčovat.

suposlav

Lidská mysl totiž nefunguje podle matematických vzorců, kde z jednoho zadání se různými postupy dojde téhož výsledku, ale naopak se stejným postupem může dojít k výsledkům zcela jiným. Proto při letošní volbě prezidenta snad ani neexistuje žádná specifická sociologická skupina, která by jako jeden muž stál za jedním či druhým.
Mě osobně vadí servilita současného prezidenta vůči režimům a státním zřízením, kteří mají na svědomí popravy mých a předků a jeden několikaměsíční pobyt v gulagu + jeho lži a dehonestace názorových oponentů.

JiKu

@maxrex: Myslím, že není spravedlivé ani pravdivé označovat voliče pana Drahoše za zastánce návratu před listopad. I když jsem přesvědčen, že jeho zvolení by přispělo k budování EU totality, byla by to zcela jiná totalita, než ta naše předlistopadová. A jen pro nemnohé (myslím, že třeba spitfire, ale nejsem si s tím jist) by to byl důsledek chtěný a bylo by je tedy možno označit za zastánce.

JiKu

stejným postupem může dojít k výsledkům zcela jiným

To je velmi nepřesné.

Lidská mysl (myslí tedy rozumím rozum, když fungují emoce, nazýval bych to spíš psychikou) může správným myšlením dojít k různým závěrům jedině tehdy, když má odlišné premisy, což bude patrně i v případě výběru správného kandidáta.

suposlav

Maxmilianrex: Z druhé strany, podporovatel znovuzvolení současného prezidenta, Zdeněk Troška nás nazval "sviněmi", neb "náboženství je největší svinstvo" (https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tady-jde-o-to-zlikvidovat-zemana-politika-a-nabozenstvi-jsou-nejvetsi-svinstvo-rika-troska-42048). Ale to samo nic nevypovídá o kandidátovi MZ, stejně jako o Jiřím Drahošovi nic nevypovídá článek Tomáše Halíka.

JiKu

Zdeněk Troška nás nazval "sviněmi", neb "náboženství je největší svinstvo"

Non sequitur.

Medjugorje

KMirjam – kdyby do druhého kola postoupil Horáček (Hilšer, Topolánek), viděla byste v nich také naději?

maxmilianrex

Tomáš Halík na rozdíl od Trošky, míchá náboženství a politiku. Nevadí mi až tak, když mě někdo nazve sviní, jsem v první linii, má emailová adresa bývá na plakátku zvoucím na Budějovický pochod pro život, takže na nadávky a vyhrožování jsem zvyklí, ale vadí mi, když neumím vysvětlit nevěřícím lidem, že například názory páně Halíka a spol, nejsou učení Církve. Třeba loni jsem byl s I. Pospíšilem pozván do jednoho feministického klubu, abych se vyjádřil k jistému propotratovému filmu, Mimo obvyklé argumenty feministek jako "shluk buněk" a "právo ženy rozhodnout o svém těle" také zaznělo něco jako: "Ale Halík to vidí jinak".
Mezi podporovatele Drahoše patří třeba Milan Kohout, který je toho názoru, že komunisté měli náboženskou otázku dotáhnout do konce a vykládá to plzeňským studentům.

Zobrazit 37 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková